Forum | FAQ | Szukaj |  Rejestracja |  Profil |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości |  Zaloguj 
Forum pompaciepla.net Strona Główna

pompa ciepła to nieopłacalna inwestycja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum pompaciepla.net Strona Główna -> Pompa ciepła
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fido

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 12:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś słyszałem dowcip o młodym szkocie który dostał burę od ojca za to, że biegnąc za autobusem zaoszczędził mniej niż gdyby biegł za taksówką. Odnoszę wrażenie, że Twój tok rozumowania jest dokładnie taki sam jak starego szkota... No ale nieważne, w dalszym ciągu nie przedstawiłeś mi porównania kosztów ogrzewania c.w.u. przez solar i pompę ciepła. Napisałeś jedynie, że podgrzanie 1 m3 wody to koszt 15 zł - ale nic z tego nie wynika, gdyż nie napisałeś o jakie źródło ciepła tutaj chodzi. Dla przykładu podgrzanie 300 litrów c.w.u. przez pompę ciepła Buderus WPT 300 M (COP-3,5) jest szacowany na 1,50-1,60 PLN, co daje ok 5,00 PLN za 1 m3 (dane z ostatnich targów budowlanych w Szczecinie), więc czego dotyczy podane przez Ciebie 15,0 PLN? Swojego czasu przygotowywałem c.w.u. grzejąc olejem opałowym i "wychodziło" ok 4,0-4,5 PLN dziennie (dla 5 osób), co miesięcznie daje ok 130,0 PLN. Podgrzewanie c.w.u. przez solar (oczywiście tylko w dogodnych miesiącach) to koszt ok 8,0 - 9,0 PLN miesięcznie. Są to oczywiście moje obliczenia, a raczej odczyty z opomiarowanych urządzeń zainstalowanych u mnie w domu z ostatnich 5-6 lat. Myślę, że możemy dać sobie spokój z pokazywaniem do kogo należy ostatnie słowo i poczekać jak nas ocenią inni Forumowicze.... Pozdrawiam, Michał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szuwarek

PostWysłany: Sro Mar 10, 2010 12:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Nie mogę powstrzymać się od komentarza ostatniego postu, pomijając sam wstęp bo nie wiem jak to się ma do tematu.

Koszt podgrzania ciepłej wody który podałem może nie jest precyzyjny, ja tyle płace MPEC-owi a nie chciałem tej kwoty zaniżyć więc tyle podałem.
Jeżeli rzeczywisty koszt podgrzania ciepłej wody może być 3 razy niższy od tego co podałem to w moim przekonaniu trzy razy bardziej upewniłem się że łączenie do pompy ciepła innego tak drogiego urządzenia do podgrzewania wody nie ma sensu.

Takie postawienie sprawy robi bardzo dużą krzywdę w propagowaniu pc w Polsce. Tłumaczenie iż do pc dobrze by było zamontować solar za 15 tyś. aby zaoszczędzić 400 zł w roku ponieważ pomoże on w regeneracji gruntu powoduje, iż potencjalni nabywcy pc po przeczytaniu takich informacji zrezygnują na rzecz konwencjonalnych instalacji . Pewnie 99% ludzi jest laikami w tej dziedzinie i pomyślą sobie że pc to jest fajny snobistyczny dodatek dla bogatych ludzi do którego i tak trzeba dostawić inne źródło ciepła niekoniecznie solary. Dziwi mnie, iż osoby biorący udział na tym forum taką mylną opinie wystawiają pc.
Przecież prawidłowo zaprojektowana i wykonana pc musi uwzględniać zapotrzebowanie na ciepło przez cały rok a nie tylko na okres chłodów. Wystarczy zrobić kolektor o większej powierzchni lub głębokości i będzie po sprawie bez montowania na dachu solaru lub budowania elektrowni wiatrowej przy domu.
Oczywiście nikt nikomu nie zabrania montowania tych urządzeń razem w swoich domach ale ten ktoś niech nie wmawia innym, iż przemawia za tym rachunek ekonomiczny bo 99,99 % ludzi nim się kieruje.
PC jest urządzeniem która z założenia ma wytwarzać ciepło tanio i bezobsługowo. Inwestując duże pieniądze w solary przy pompie ciepła korzyści uzyskane z obniżenia kosztów są małe bo koszty podgrzania wody przez pompe ciepła są małe. Zasadnym jest inwestowanie w tego typu urządzenie gdy koszty podgrzania wody wraz z obsługą (czasami rzecz najważniejsza) są duże bo wtedy spadek ceny jest duży i czas spłaty solara w takim przypadku w naszym klimacie może zwróci się zanim minie jego czas żywotności .

Dzięki za merytoryczną dyskusje Fido, jeśli Cię uraziłem to przepraszam
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MM

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Czy może ktoś z Państwa posiada pompę montowaną przez firmę ecoway. Jestem ciekawy co do ich wykonania i sprawdzenia się urządzenia.
Z góry dziękuję za informacje.
Powrót do góry
malicki8

PostWysłany: Pią Mar 26, 2010 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zioberek napisał:
Nie zgodzę sie z panem "nie"
ogrzewałem olejem swój dom, nota bene duzy bo ponad 700 m2, wynosiło mnie to rocznie jakies 50 000 zł. od dwóch lat jestem szczesliwym posiadaczem pompy ciepła woda woda o mocy 48 kw a rachunek za prąd na potrzeby ogrzewania oscyluje w granicach 12 000 zł rocznie. mysle ze jeszcze jedna zima i inwestycja zwróci sie.
Pozdrawiam

To tak naprawde mniejszy domek ok 200m2 bedzie w przeliczeniu wychodziło jeszcze taniej jesli chodzi o ogrzewanie za pomoca pompy ciepła...
Powrót do góry
Kelly

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 3:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MM napisał:
Witam,

Czy może ktoś z Państwa posiada pompę montowaną przez firmę ecoway. Jestem ciekawy co do ich wykonania i sprawdzenia się urządzenia.
Z góry dziękuję za informacje.

ecoway zdaje się montuje pompy Vikersonn, też mamy ich na uwadze
Powrót do góry
Liwko

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do łączenia PCi z solarami uważam, że jest to największa bzdura i naciąganie inwestorów. Nie dość że drogo to jeszcze bez sensu bo PCi zapewnia 100% CWU (wiosna, lato, jesień, zima, dzień czy noc) a solary jakieś 30%. Niedobrze mi się robi jak słyszę że ktoś do takiego rozwiązania usilnie namawia!
Powrót do góry
Fido

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No comments..... Jak Koledze się robi niedobrze to radziłbym skonsultować się ze specjalistą
Powrót do góry
Liwko

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fido napisał:
No comments..... Jak Koledze się robi niedobrze to radziłbym skonsultować się ze specjalistą

No to napisz mi proszę w jakim celu przy pompie ciepła montuje się solary???
1. Ekonomicznym? Odpada
Jak sam napisałeś "Moje założenie jest takie: stać mnie - kupuję, montuję i używam (w domyśle płace niskie rachunki), nie stać mnie - to nie kupuję...."
2. Wydajność ogrzewania CWU? Odpada. Przy PCi solary są tylko drogą zabawką dla szpanerów.
3. Może szpan przed sąsiadami i znajomymi? Odpada. Ci co umieją liczyć pukną się w głowę!
Powrót do góry
Fido

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szpan to ostania rzecz jaka kiedykolwiek przyszła mi do głowy, poza tym mieszkam na "odludziu" i nie zapraszam wycieczek do oglądania solarów, bo na ładnym dachu raczej psują jego estetykę. Dla mnie wystarczającym argumentem jest "safe the planet", i najlepiej zacząć od samego siebie pomimo, że z kominów sąsiadów w letnie wieczory snuje się dym....

Pozdrawiam wszystkich "za" i "przeciw"

Michał
Powrót do góry
Liwko

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Argumentem dla znakomitej większości ludzi za dbaniem o ziemię jest pieniądz, po prostu zysk. A tutaj takiego nigdy nie będzie. Lepiej sortować śmieci bo mniej zapłacimy za wywóz.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Tomek79

PostWysłany: Sob Sie 14, 2010 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytam sobie ten 6-co stronicowy wątek .. i nada się zastanawiam .... bo pisanie wg mnie, że PC to nie jest biznes i nie musi się zwracać jest totalną abstrakcją dla przeciętnego inwestora ( śmiem twierdzić 99,9%), jeśli ktoś ma do wyboru gaz ziemny albo PC to się będzie kierował tylko względem finansowym. Tzn po jakim czasie mu się to zwróci .... bo po co inwestować w coś co się będzie 15-20 lat zwracać ?
Wg mnie to bezsensowna inwestycja ....
Za 10-15 lat to może każdy będzie miał mini reaktor atomowy pod domem i się nie będzie przejmował Smile

Wydaję mi się, że bardzo prosto to porównać ....
Koszty poniesione na PC- cała instalacja kontra koszty poniesione na instalacje przy gazie ziemnym ...

koszt podgrzania wody PC kontra gaz
Tylko wyliczyć różnię i już wiadomo ....

Problem jest tylko taki że najczęściej producenci i firmy zajmujące się instalacja trochę koloryzują jeśli chodzi o oszczędności .. Smile

Najciekawsze jest to że ostatecznie nie da się tego sprawdzić nawet Smile

Bo żeby to sprawdzić to trzeba by założyć na rok np ogrzewanie gazem ziemny a na drugi PC Wink
Powrót do góry
Liwko

PostWysłany: Nie Sie 15, 2010 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Instalację z PCi można zrobić w tej samej cenie co gazową. Ja jestem tego dobitnym przykładem. Ale najważniejsze jest to, że nie muszę płacić ciągłego haraczu za przesył.
Powrót do góry
tom517

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 8:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie fajnie się czyta wasze wypowiedzi Smile
Stałem przed dylematem, bo trochę $$$ brakuje na solary do pomp ciepła. Ja chciałem solary, żeby pompa odpoczęła sobie w okresie letnim. Często w wypowiedziach się słyszy, że po tylu latach trzeba będzie wymienić. Ja rozumuję tak, że jeśli w lecie nie będę wykorzystywał do podgrzewania wody to mi 2x dłużej posłuży. Dodatkowo ostatnio czytałem, że sprawność po latach spada, pionowe źródło się oziębia, nawet gdzieś tam oszrania, powstaje przerwa powietrzna między gruntem, a wymiennikiem itp. Nie wiem na ile to prawda, ale brzmi sensownie. Ja chciałem, żeby te solarki trochę wspomagały PC, ewentualnie jak istnieje taka możliwość podgrzewały grunt w lecie (chociaż może to nie jest realne).
Piszę w formie przeszłej, bo teraz się przekonuję do rezygnacji z solarów, dodakotwo dom będzie nieduży (117m użytkowej). Ale z drugiej strony jakoś żal wykorzystywać mi w lecie PC jedynie do podgrzania wody.
Powrót do góry
Liwko

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie pompa ciepła latem pracuje około 1h dziennie więc nie ma szans na wychłodzenie gruntu. Zamiast solarów w podobnej cenie można zrobić wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Latem podczepić pod dolne źródło chłodnicę i wstawić ją przed rekuperator. Przy jednym ogniu mamy dwie pieczenie, chłodniejsze powietrze do domu a zarazem świetna regeneracja DZ. Przy solarach nawet nie zaoszczędzisz bo pompą ogrzejesz wodę za 20zł miesięcznie.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum pompaciepla.net Strona Główna -> Pompa ciepła Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

Skocz do: