| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ciekawy
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 11:34 pm Temat postu: temperatura -2 dolnego źródła |
|
|
Witam
Pompa którą posiadam /gruntowa NIBE F1245/ pracuje od 22 stycznia.
Rozpoczynając pracę dolne źródło dawało temperaturę glikolu 0 stopni C natomiast pompa pompowała w ziemię -3 stopnie. Obecnie /8 marca/ pompa uzyskuje z dolnego źródła temperaturę -1,3 do -2,2 stopnia C natomiast wysyła w ziemię -5 stopni C.
Czy powinienem się tym niepokoić? Dolne źródło to kolektor poziomy / 4 nitki/ ułozone na głębokości ok 1,5.
W trakcie pracy sprężarki ok 20 minut temperatura otrzymywana z ziemi spada o około 0,8 stopnia C.
Dodam że warunki gruntowe które posiadam są dość dobre /żuławy/ wysoki poziom wód gruntowych i glina
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hot-cold.pl
|
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Oj, wygląda to na zbyt mało wydajne dolne źródło, niestety.
Jakiej mocy pompa? _________________ Pompy ciepła, chłodnictwo, odzysk ciepła.
Produkcja, montaż, naprawa.
Toruń + 250km |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ciekawy
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 7:56 am Temat postu: dolne źródło |
|
|
| Pompa to 8 kW. dziwi mnie również fakt że pompa pomimo temperatur 0 - 2 stopnie C na zewnatrz pracuje po 15 godzin na dobę pomimo tego że temperature zasadniczą zmniejszyłem tak że w domu jest 16 - 18 stopni C. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jozwiaks
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 7:54 pm Temat postu: |
|
|
jakie jest zapotrzebowanie budynku w ciepło?
jak jest długość dzc i jakiej średnicy? _________________ inż. w specjalizacji: wodociągi, kanalizacja, wentylacja, ogrzewanie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ciekawy
|
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 10:20 pm Temat postu: Dolne źródło pompy ciepła |
|
|
Szczegóły techniczne dolnego źródła opiszę niebawem, jak pogadam z instalatrorem bo troche się mijamy. Interesuje mnie tylko jedna rzecz - chodzi mi o odpowiedź osób którzy posiadaja pompę ciepła i prowadzą obserwację. Czy normalne jest że w trakcie pracy sprężarki temperatura dolnego źródła spada o 1 stopień C. Kiedy sprężarka zaczyna pracaować dolne źródło podaje temperaturę -1,2 stopnia C kiedy zaś sprężarka się wyłącza temperatura spada do -2,3 stopnia C. Kiedy obserwowałem pracę temperatura była stabilna mniej wiecej do połowy czasu pracy sprężarki, przez drugą połowę zaczynała spadać.
Kiedy zmieniłem ustawienia stopniominut z 60 na 30 /spreżarka pracuje krócej a częściej/ sytuacja uległa lekkiej poprawie.
Oczywiscie przywróciłem ustawienia 60 stopniominut bo nie chcę eksperymentować na własną ręke.
Ponadto zuzycie energi w nowowybudowanym 160 m domu to około 30 kWh dziennie przy temperaturach zewnetrznych około 0 do +3 stopni. Temperatura w domu 16 stopni /nie grzeję na maksa/. Daje to około 15 zł dziennie czyli 450 zł miesiecznie bez ciepłej wody. Szczerze mówiąc wynik ten nie rzuca mnie na kolana. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
popokatepetl
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 12:28 pm Temat postu: xxx |
|
|
proponuje na poczatek sprawdzic przepływ czynnika przez te cztery nitki -czy jest porownywalny .
Moze tylko jedna działa a trzy nastepne sa zapowietrzone -ponowne odpowietrzenie układu jest tu chyba mile widziane na poczatku rozpatrywania problemu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|