| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
szwarcu
|
Wysłany: Czw Cze 04, 2009 7:31 pm Temat postu: Pompa ciepła |
|
|
Na co trzeba uważać podczas zakupu i instalacji pompy? _________________ Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ruder2009
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Lista możliwości jest bardzo szeroka i wszystkiego sprawdzić się nie da. A jeśi się sprawdza to i zdejmuje się z dostawcy część odpowiedzialności.
Proponuję podejść do sprawy zuypełnie inaczej.
Należy z dostawcą spisać umowę na wykonanie systemu grzewczego o określonych parametrach:
najważniejsze to:
- uzyskiwane temperatury w pomieszczeniach
- zużycie energii elektrycznej do ogrzewania
- COP instalacji grzewczej
- okres gwarancji
Reszta już nie jest taka ważna.
Wtedy wiadomo co trzeba od dostawcy wymagać i jego głowa w tym aby dobrać właściwie wszystkie komponenty systemu.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
malicki8
|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 12:08 pm Temat postu: |
|
|
| A ja mam jeszcze pytanie o pore roku ,podczas której jest najlepiej podłaczyc pompe ciepła ? czy jest to tez bez znaczenia? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
U71
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 4:26 pm Temat postu: |
|
|
| malicki8 napisał: | | A ja mam jeszcze pytanie o pore roku ,podczas której jest najlepiej podłaczyc pompe ciepła ? czy jest to tez bez znaczenia? |
Bezwzględnie okres uruchomienia pompy ciepła ma kolosalne znaczenie dla pracy urządzenia oraz kosztów eksploatacyjnych w pierwszym sezonie grzewczym. W nowych budynkach zakumulowane jest mnóstwo wilgoci tzw chemia budowlana.
Zalecam by pompę ciepła uruchomić najpóźniej we wrześniu. Szanujący się producenci posiadają w sterownikach tzw program wygrzewu wstępnego. Zalecam by początkowo nastawić temp w pomieszczeniu na 12-14st i podnosić stopniowo w interwałach tygodniowych o nie więcej niż 3 stopnie. Zalecam też by na etapie budowy jak najwięcej wentylować budynek, można też wstawić urządzenie osuszające.
Oczywiście urządzenie uruchomione w grudniu przy silnych mrozach też będzie działać, ale istnieje zagrożenie silnej eksploatacji i wymrożenia dolnego źródła, częste załączenia sprężarki i krótkie okresy postoju. Przy mrozach z zakresu -10 -18st pompa może pracować nawet 20h/dobę
Generalnie nie ma co myśleć o oszczędnościach w pierwszym sezonie grzewczym, nie zaleca się też pełnej optymalizacji układu w tym okresie. Dopiero przed kolejnym sezonem możemy dokonać optymalizacji pracy obiegu termodynamicznego pompy ciepła oraz obiegu rozbioru ciepła.
Przy prawidłowo zwymiarowanej instalacji koszty eksploatacji spadają o połowę w drugim sezonie a liczba godzin pracy pompy ciepła w sezonie grzewczym (bez CWU) powinna się zawrzeć w przedziale 1900 - 2200h _________________ ECOMOTYL - ...Świat to piękne miejsce, warto o nie dbać...
www.ecomotyl.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|