| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mirekswirek
|
Wysłany: Nie Lis 16, 2008 10:37 pm Temat postu: Pompa ciepła i wentylacja |
|
|
Jestem na etapie szukania działki pod dom. Na 100% będzie w nim pompa ciepła do ogrzewania i ciepłej wody. Będę budował dom w konstrukcji szkieletowej z poddaszem użytkowym ok 100m2. Na parterze ogrzewanie podłogowe na poddaszu grzejniki. Zastanawiam się jeszcze nad wentylacją z odzyskiem ciepła. Moje pytanie: czy istnieją takie pompy ciepła które bezpośrednio współpracują z taką wentylacją. Czy są dostepne jako jedno urządzenie? Chodzi mi o to aby wykorzystać ciepłe wentylowane powietrze do współpracy z pompą. Jak w zimie zapalę w kominku i jeden z wlotów powietrza podepnę pod ciepłe powiertze z kominka to czy mogę to ciepło wykorzystać do usprawnienia pompy? _________________ PC jest CooL |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ed36
|
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 10:09 pm Temat postu: Re: Pompa ciepła i wentylacja |
|
|
| mirekswirek napisał: | | Jestem na etapie szukania działki pod dom. Na 100% będzie w nim pompa ciepła do ogrzewania i ciepłej wody. Będę budował dom w konstrukcji szkieletowej z poddaszem użytkowym ok 100m2. Na parterze ogrzewanie podłogowe na poddaszu grzejniki. Zastanawiam się jeszcze nad wentylacją z odzyskiem ciepła. Moje pytanie: czy istnieją takie pompy ciepła które bezpośrednio współpracują z taką wentylacją. Czy są dostepne jako jedno urządzenie? Chodzi mi o to aby wykorzystać ciepłe wentylowane powietrze do współpracy z pompą. Jak w zimie zapalę w kominku i jeden z wlotów powietrza podepnę pod ciepłe powiertze z kominka to czy mogę to ciepło wykorzystać do usprawnienia pompy? |
Witam,
oczywiście, że możesz ciepło z wentylacji odzyskac poprzez PC np. do ogrzewania c.w.u. Musisz jednak miec na uwadze, że na miejsce odebranego, zużytego powietrza musisz dostarczyc świeże. Sam wylot z kominka nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdyż będzie to efektywne tylko wtedy gdy będziesz w tym kominku palił, a ponadto jest ograniczenie co do temperatury zasysanego powietrza. Najlepiej połaczyc wentylacje z "brudnych", a ciepłych pomieszczeń jakimi są kuchnia i łazienka i ew. dopiąc kominek, a dopływ swieżego powietrza zaprojektowac w pokojach dziennych.
Dlaczego chcesz mieszac podłogówke z grzejnikami? Ze względu na parkiet? Pompa ciepła traci w tym momencie swoja efektywnośc gdzyż pracuje przy innej temperaturze zasilania.
Pozdrawiam
_________________ Pompy ciepła na każdą kieszeń!
Sprawdź naszą aktualną promocję!
SYSTRON Technology
6 lat gwarancji na pompy ciepła!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sahara
|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Przy niskich temperaturach zewnętrznych potrzebne będzie wspomaganie pompy ciepła przez dodatkowe źródło ciepła np. grzałkę elektryczną.
Dodatkowym źródłem ciepła może być również kominek z płaszczem wodnym – może on ogrzewać wodę do centralnego ogrzewania i ciepłą wodę użytkową. Przy niskich temperaturach zewnętrznych ogrzewanie kominkiem wyeliminuje załączanie się grzałki elektrycznej, a nawet samej pompy ciepła - czyli zapewni obniżenie kosztów ogrzewania.
Połączenie instalacji pompy ciepła i kominka z płaszczem wodnym nie stwarza trudności. _________________ http://www.kaldo.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AdamM
|
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 9:18 am Temat postu: |
|
|
Kilka uwag:
1. Jeśli chodzi o współpracę pompy solanka/woda ciepła z układem wentylacji mechnicznej z rekuperatorem to możemy zamontować nagrzewnico/chłodnicę za rekuperatorem i w ten sposób zimą możemy nadmuchiwać cieple powietrze natomiast latem chłodne. Pompa solanka/woda bedzie dostarczac ciepło na nagrzewnice w zimie a chłód (pasywnie lub aktywnie) w okresie letnim.
2. Wykorzystanie wylotowego powietrza zza rekuperatora do dodatkowego odzysku ciepla na cele CWU (np pompa Europa 313) tez nie bardzo jest możliwe. Po pierwsze pompy do CWU powietrze /woda nie mogą mieć podawanego powietrza ponizej 6 stopni. Zimą gdy temperatura zewnetrzna spadnie ponizej 0 stopni powietrze wylotowe z rekuperatora bedzie mialo temperature kolo 5 stopni. Jesli zassamy to powietrze do pompy do CWU powietrze/woda to moze dojsc do wymrożenia wilgoci na parowaczu i pompa przestanie pracowac. Druga sprawa ze pompy do CWU powietrze/woda maja dosyc duzy strumień przepływu powietrza i może dojśc do zaburzeń pracy rekuperatora który ma niższe strumienie przepływu powietrza. Instalując pompe do CWU powietrze/woda nalezy przewidzec wszystkie powyzsze okolicznosci i zlecic instalacje profesjonaliscie aby nie miec potem problemów. Jeśli ktoś z forumowiczów chcialby blizej poznać możliwośc konfiguracji takiego rozwiązania proszę o kontakt. _________________ www.ecomotyl.pl
"Świat to piękne miejsce, warto o niego dbać" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ekogama
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Alpha-Innotec wprowadziła takie rozwiązania. Pompa, zasobnik, armatura i reku w jednym kompakcie. _________________ Ekogama pompy ciepła |
|
| Powrót do góry |
|
 |
malicki8
|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 5:36 pm Temat postu: |
|
|
| Czy taka pompa ciepła jest duzo droższa ? |
|
| Powrót do góry |