Forum | FAQ | Szukaj |  Rejestracja |  Profil |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości |  Zaloguj 
Forum pompaciepla.net Strona Główna

POMPA CIEPŁA

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum pompaciepla.net Strona Główna -> Co to jest pompa ciepła?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sekut

PostWysłany: Sro Wrz 10, 2008 1:43 pm    Temat postu: POMPA CIEPŁA Odpowiedz z cytatem

1.Wiadomości ogólne:

Pompy ciepła przekształcają energię słoneczną zgromadzoną w ziemi, w wodzie lub w podłożu skalnym w ciepło do ogrzania domu. Ten system produkcji energii jest całkowicie bezpieczny i niezawodny. Z pompą ciepła możesz mieć swój udział w ochronie środowiska naturalnego, ponieważ nie emituje ona zanieczyszczeń do atmosfery.

Na koszty eksploatacji przypada jedynie w niewielkim udziale energia elektryczna. W porównaniu z innymi urządzeniami grzewczymi, w pełni uzależnionymi od drożejących konwencjonalnych źródeł energii, pompy ciepła są bezkonkurencyjne.
Realizując system grzewczy można zrezygnować z niepotrzebnych, kosztownych elementów. Nie ma konieczności wykonania przyłączy gazowych ani też komina odprowadzającego spaliny. Nie trzeba składować paliw, co skutkuje nie tylko zaoszczędzeniem powierzchni i estetyką otoczenia, ale przede wszystkim bezpieczeństwem użytkowników obiektu. Pompa ciepła nie wymaga konserwacji ani przeglądów technicznych i nie traci na sprawności z biegiem lat. To urządzenie bezobsługowe.

Dobrze dobrana i zainstalowana pompa ciepła pokryje w 100% zapotrzebowanie cieplne budynku. Oferujemy naszym klientom pełną gamę pomp ciepła, zarówno do prostych systemów przeznaczonych dla domków jednorodzinnych, jak i do kotłowni dużej mocy i systemów odzysku ciepła dla przedsiębiorstw

2.Zasada działania pompy ciepła:

W ziemi, powietrzu i wodzie zmagazynowane są ogromne ilości energii cieplnej. Pompy ciepła umożliwiają wykorzystanie tej energii na potrzeby bytowe człowieka. Aby móc wykorzystać tę zgromadzoną energię musimy zastosować pompę ciepła – ponieważ nośniki energii jak ziemia, powietrze i woda mają niską temperaturę.

Pompy ciepła działają na tej samej zasadzie co lodówki, z tym że w przypadku pomp ciepła efektem końcowym jest ciepło, a w przypadku lodówki chłód. Lodówka „wyciąga” ciepło z produktów i „wyrzuca” je na zewnątrz, pompa ciepła natomiast „wyciąga” ciepło z ziemi, powietrza lub wody i „zrzuca” je do układu CO.

W pompie ciepła krąży czynnik chłodniczy R407C, który podlega przemianom termodynamicznym z postaci ciekłej w gazową i przekazuje tym samym energię z dolnego źródła (ziemi, powietrza lub wody) do górnego (CO, zasobnik CUW).
Główne elementy pompy ciepła to: wymienniki ciepła – parownik i skraplacz, sprężarka, zawór rozprężny.

W obiegu termodynamicznym pompy ciepła zachodzą w sposób ciągły cztery procesy:
W parowniku, wymiennik ciepła , czynnik roboczy – R407C ulega procesowi odparowania na skutek odbioru ciepła z dolnego źródła. W sprężarce następuje sprężanie pary czynnika roboczego, czemu towarzyszy wzrost temperatury.
Następnie para ulega procesowi skraplania w skraplaczu, wymiennik ciepła przez oddanie ciepła do systemu grzewczego. Ostatecznie czynnik roboczy w postaci skroplonej jest dozowany do parownika poprzez zawór rozprężny, gdzie następuje ponownie proces odparowania i rozpoczęcie nowego cyklu.

3.Podział pomp ciepła:

Pompy ciepła wykorzystują energię odnawialnej ze środowiska energia zmagazynowana w ziemi, wodzie gruntowej oraz w powietrzu jest transformowana przy pomocy energii elektrycznej na komfortowy rodzaj ciepła, który łatwo wykorzystać w systemie grzewczym.

Założenia :
Niezależnie od rodzaju swojej budowy pompa ciepła jest urządzeniem, które przy pomocy energii
elektrycznej zmienia temperaturę medium roboczego z niskiej najwyższą, taką która może być użyta w systemie grzewczym. Sposób w jaki to następuje jest w zależności od rodzaju pompy
ciepła różny.

Źródła ciepła :
Jako źródła ciepła dla pomp ciepła do dyspozycji są:
- ziemia
- woda gruntowa
- woda powierzchniowa
- powietrze
- ciepło z odzysku.

Wybór źródła ciepła uzależniony jest od lokalnych warunków, położenia budynku i zapotrzebowania na ciepło.

Źródło ciepła ziemia :
Zalety: Większa część nowych instalacji, praca monowalentna, wysoka efektywność
Ziemia jest bardzo dobrym akumulatorem ciepła. Jej temperatura przez cały rok jest równomierna
i wynosi od 7 do 13 st.C w zależności od pory roku. Dzięki poziomym kolektorom lub pionowym sondom gruntowym ciepło zmagazynowane w ziemi jest dostarczane za pomocą
mieszaniny wody i środka antyzamarzaniowego (solanka) do parownika pompy ciepła. W przypadku kolektora gruntowego ciepło odbierane jest poprzez system rur z tworzywa zagłębionych w „wierzchniej warstwie ziemi”. Kolektor gruntowy wykonuje się w pobliżu budynku, który na być ogrzewany pompą ciepła. Jest on regenerowanypoprzez promieniowanie słoneczne, deszcz oraz rosę.
Rury z tworzywa (PE) układa się w gruncie na głębokości od 1,2 do 1,5 m.

Źródło ciepła woda :
Zalety: szczególnie wysoka efektywność, praca monowalentna
Woda jest również bardzo dobrym akumulatorem ciepła pochodzącego z promieniowania słonecznego. Podczas zimnych dni zimowych temperatura wód gruntowych wynosi pomiędzy 7 a 12 st. C. Ze studni zasilającej woda jest transportowana do parownika pompy ciepła woda/woda,
a następnie po schłodzeniu oddawana do studni zrzutowej. Ważnym zagadnieniem jest jakość wody gruntowej jaką zasilana jest pompa ciepła. Jako wymienniki pośrednie stosuje się wymienniki płytowe z możliwością ich rozkręcenia w celu czyszczenia.

Producentami pomp ciepła jest firma Sekut: http://www.sekut.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ecopol-system

PostWysłany: Sob Lis 29, 2008 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapraszam na moją stronę:

www.ecopol-system.pl

Marek Gryko
AJB KLIMA

PostWysłany: Sro Lut 25, 2009 11:36 am    Temat postu: powietrzne pompy ciepła Odpowiedz z cytatem

Więcej o nie wspominianych powyżej powietrznych pomach ciepła (Altherma) opartych na sprężarkach inwerterowych - na naszej stronie www.ajb-klima.pl Zapraszam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gthpolska

PostWysłany: Czw Mar 26, 2009 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem i montażem pompy ciepła, zapraszamy na www.gthpolska.pl
Powrót do góry
malicki8

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Same reklamy , a moze po prostu ,ktoś tak łopatologicznie wytłumaczy na czym to wszystko polega...
Powrót do góry
AdamM

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja chetnie wytlumacze bez marketingowego bełkotu. prosze o kontakt wysylajac wiadomosc prywatna

"Świat to piękne miejsce, warto o niego dbać"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
malicki8

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 12:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AdamM napisał:
ja chetnie wytlumacze bez marketingowego bełkotu. prosze o kontakt wysylajac wiadomosc prywatna

W sumie juz sobie upatrzyłem w cenie ok 30 tys pompe,ale szukam własnie takich prawdziwych opinii na temat tego jaka firma jest dobra - ale nie od marketingowców,tylko od tych ,którzy niedawno zakładali pompe ciepla.
Powrót do góry
andreas

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 12:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybierz pompe o znanej marce i z prawdziwym serwisem w twoim rejonie,bo wszyscy chca cos sprzedac ale po kilku latach zostajesz sam ze swoim zmartwieniem-dobre firmy daja 5 lat gwarancji
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen
AdamM

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andreas dobrze mówi, łatwość dostępu do serwisu ułatwia zycie. Znam inwestorów którzy kupili PC za granica a teraz maja problem bo nikt nie chce na serwis przyjechac. Wybierajcie firmy które oferują serwis.

Powrót do góry
malicki8

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 1:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AdamM napisał:
Andreas dobrze mówi, łatwość dostępu do serwisu ułatwia zycie. Znam inwestorów którzy kupili PC za granica a teraz maja problem bo nikt nie chce na serwis przyjechac. Wybierajcie firmy które oferują serwis.

Macie racje to jest podstawa- bo w sumie pompa ciepla to inwestycja na dobrych kilkanascie lat.
Powrót do góry
hexelin

PostWysłany: Pią Sie 13, 2010 7:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobre propozycje. Ja korzystałam niedawno z kalkulatora kosztów ogrzewania, gdzie pompy ciepła ceny okazały się dwukrotnie tańszym sposobem niż proponowany mi wcześniej ekogroszek. Nieznacznie więcej musielibyśmy zainwestować, ale nasze rachunki okazałyby się o wiele mniejsze. Myślę, że dobrze trafiłam, ale wszystko trzeba racjonalnie przemyśleć.
Powrót do góry
AdamM

PostWysłany: Wto Sie 17, 2010 8:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hexelin napisał:
Dobre propozycje. Ja korzystałam niedawno z kalkulatora kosztów ogrzewania, gdzie pompy ciepła ceny okazały się dwukrotnie tańszym sposobem niż proponowany mi wcześniej ekogroszek. Nieznacznie więcej musielibyśmy zainwestować, ale nasze rachunki okazałyby się o wiele mniejsze. Myślę, że dobrze trafiłam, ale wszystko trzeba racjonalnie przemyśleć.

Miło słyszeć takie opinie. Pompy to przyszłośc ogrzewnictwa brakuje tylko dopłat u nas w kraju i nikt by wtedy nie myslal o ekogroszku , oleju czy tez gazie.

Powrót do góry
hexelin

PostWysłany: Czw Sie 19, 2010 7:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie raz spotkałam się z negatywną opinią na temat pomp ciepła. Myślę, że powodem jest brak przekonania do nowości, chęć tradycyjnych rozwiązań. Mam nadzieję, że z czasem ludzie przekonają się do takiego sposobu na ogrzewanie jakim są pompy ciepła. Przecież dzięki nim możemy pozwolić sobie na zmniejszenie kosztów za ogrzewanie, które i tak zawsze będą nas dotyczyć.
Powrót do góry
Liwko

PostWysłany: Czw Sie 19, 2010 10:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hexelin napisał:
Nie raz spotkałam się z negatywną opinią na temat pomp ciepła. Myślę, że powodem jest brak przekonania do nowości, chęć tradycyjnych rozwiązań. Mam nadzieję, że z czasem ludzie przekonają się do takiego sposobu na ogrzewanie jakim są pompy ciepła. Przecież dzięki nim możemy pozwolić sobie na zmniejszenie kosztów za ogrzewanie, które i tak zawsze będą nas dotyczyć.

Nowości to chyba u nas bo na zachodzie działają już z powodzeniem od kilkudziesięciu lat. W Norwegii 90% nowo budowanych domów ogrzewanych jest pompa ciepła.
U nas będzie podobnie ze względu na stale rosnące ceny energii. PCi to przyszłość którym mogą się równać jedynie domy pasywne. Jednak nie wszystkie projekty na to pozwalają i dlatego warto przy budowie nowych domów o tym pomyśleć.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum pompaciepla.net Strona Główna -> Co to jest pompa ciepła? Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: