Forum | FAQ | Szukaj |  Rejestracja |  Profil |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości |  Zaloguj 
Forum pompaciepla.net Strona Główna

Koszty użytkowania pompy ciepła

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum pompaciepla.net Strona Główna -> Instalacje grzewcze i ciepłej wody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adalberon

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 8:01 pm    Temat postu: Koszty użytkowania pompy ciepła Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie czy ktoś mógłby mi podać jakie ma koszty odnośnie użytkowania pompy ciepła miesięcznie. Chodzi mi o koszty energii elektrycznej. Chcę wybudować dom o powierzchni 140 m2.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AdamM

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koszt uzytkowania pompy zalezy przede wszystkim od rodzaju pompy ciepla (mocy koniecznej do dostarczenia do sprężarki) oraz czasu pracy sprężarki. Przykładowo pompa Ochsner GMSW10 pobiera 2,1kW mocy, średni czas pracy tej pompy od 1800 do 1900 godzin rocznie. Czas pracy z danych zebranych od klientów majacych tą pompa od kilku lat. Wiec otrzymamy 2,1kW x 1800h = 3780kWh. Koszt 1 kWh to około 0,49PLN wiec 3780 x 0,49PLN = 1852,20 PLN rocznie. Co daje nam miesieczny koszt 154,35 PLN. Mam nadzieje że pomogłem w razie pytan prosze o kontakt z checia odpowiem na wszystkie pytania.

"Świat to piękne miejsce, warto o niego dbać"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Dumarchwent

PostWysłany: Wto Paź 06, 2009 9:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zachęcam do kontaktu z naszą firmą. Podpowiemy jakich kosztów można uniknąć podczas przeprowadzania instalacji pompy ciepła. Pozdrawiam
kwitekewelina

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 1:25 pm    Temat postu: Pompy ciepła Odpowiedz z cytatem

Po jakim czasie zwaraca się taka inwestycja? Czy to się bardzie opłaca niż kolektory słoneczne? Chodzi mi o ogrzanie domu o powierzchni 140m2 i cieplej wody.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hot-cold.pl

PostWysłany: Pon Sty 25, 2010 3:54 pm    Temat postu: Re: Pompy ciepła Odpowiedz z cytatem

kwitekewelina napisał:
Po jakim czasie zwaraca się taka inwestycja? Czy to się bardzie opłaca niż kolektory słoneczne? Chodzi mi o ogrzanie domu o powierzchni 140m2 i cieplej wody.

A dom kiedy się zwróci?

Korzystniej zostać sobie w blokowisku na 40 metrach a pieniążki na pompę ciepła i na dom na lokatę czy jakiś fundusz.
Typowe polskie myślenie.

Montując PC mamy komfort i niskie koszty przez wiele lat.

Kolektory słoneczne w naszym klimacie mają to do siebie, że zimą nie działają. Taki mały szczegół Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
AdamM

PostWysłany: Czw Sty 28, 2010 1:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolektorem słonecznym domu nie ogrzejesz w naszej strefie klimatycznej. Pompą ciepła jak najbardziej.

"Świat to piękne miejsce, warto o niego dbać"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
malicki8

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AdamM napisał:
Kolektorem słonecznym domu nie ogrzejesz w naszej strefie klimatycznej. Pompą ciepła jak najbardziej.

A jak jest z ogrzewaniem pompa ciepła w siarczyste mrozy ?
Czy utrzymuje ona stala temperature ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum pompaciepla.net Strona Główna -> Instalacje grzewcze i ciepłej wody Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: